Altibox – Bruke egen router

Som mange andre med Altibox var jeg nysgjerrig på om det er mulig å gå utenom hjemmesentralen. Jeg fikk utlevert Zyxel P2812ac hjemmesentral og HET-3012 media converter. For å unngå feilkilder ønsket jeg å ta bort hjemmesentralen som sto i bromodus uansett.

Avhengig av hvor du har media converteren (Fiber til Ethernet) din trenger du minst én switch med VLAN-støtte. Tanken er altså å lage en trunkport som skal ta imot VLANene til Altibox og fordele de riktig innomhus. Selv bruker jeg Netgear GS724T i boden og GS716T i stuen og oppsettet fungerer meget bra.

Altibox bruker følgende VLAN;

  • IPTV – 101
  • Internett – 102

Det er høyst sannsynlig et management VLAN også for å kunne styre hjemmesentralene, men jeg har ikke klart å finne ut hva det er.

Som brannmur og router bruker jeg Sophos UTM. Det kan sammenlignes med pfSense og andre brannmurdistribusjoner. Grunnen til at jeg gikk for Sophos UTM for noen år tilbake var fordi den forholder seg til objekter på samme måte som for eksempel Cisco ASA, noe jeg synes er en meget ryddig og oversiktlig måte å fremstille aksessregler på. Og ikke minst får du en fullblods enterprise-løsning gratis for opp til 50 IP-adresser. Noe som er ganske høyt, selv for et omfattende hjemmenett.

På brannmuren opprettet jeg et nytt Interface som mottar tagged VLAN 102. Måtte også sette virtuell MAC-adresse til det samme som står på hjemmesentralen min. Deretter gikk det av seg selv, brannmur fikk riktig fast IP fra DHCP og pakkene begynte å strømme.

altibox vlan 102

Når det gjelder TV var det bare å sende tagged 101 videre til stuen og deretter sette VLAN 101 untagged på den porten TV-boksen er tilkoblet.

Oppsettet blir dermed som følger;
GS724T

  • Port 13 – T 101 og T 102 – fra media converter.
  • Port 15 – T 102 – til brannmur.
  • Port 24 – T 101 – til stuen.

GS716T

  • Port 16 – T 101 – fra boden.
  • Port 15 – U 101 – til TV.

Hvordan du ønsker å sette opp LAN har du kanskje funnet ut allerede.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.