Altibox – Bruke egen router

Oppdatering sommer 2021: Denne siden fortsetter å få hundrevis av traff av folk som ønsker å bruke egen maskinvare. Jeg lar artikkelen leve litt til, men den er mest sannsynlig utdatert.

Oppdatering høsten 2019: Takk for at du besøker siden. Denne posten får meget mange treff, så det er en tydelig etterspørsel etter bruk av eget utstyr. Ta gjerne kontakt hvis noe er uklart i teksten, så skal jeg bistå så godt jeg kan. Se nederst for kommentar på de nye UHD TV-boksene.

Som mange andre med Altibox var jeg nysgjerrig på om det er mulig å gå utenom hjemmesentralen. Jeg fikk utlevert Zyxel P2812ac hjemmesentral og HET-3012 media converter. For å unngå feilkilder ønsket jeg å ta bort hjemmesentralen som sto i bromodus uansett.

Avhengig av hvor du har media converteren (Fiber til Ethernet) din trenger du minst én switch med VLAN-støtte. Tanken er altså å lage en trunkport som skal ta imot VLANene til Altibox og fordele de riktig innomhus. Selv bruker jeg Netgear GS724T i boden og GS716T i stuen og oppsettet fungerer meget bra.

Altibox bruker følgende VLAN;

 • IPTV – 101
 • Internet – 102

Som brannmur og router bruker jeg Sophos UTM. Det kan sammenlignes med pfSense og andre brannmurdistribusjoner. Grunnen til at jeg gikk for Sophos UTM for noen år tilbake var fordi den forholder seg til objekter på samme måte som for eksempel Cisco ASA, noe jeg synes er en meget ryddig og oversiktlig måte å fremstille aksessregler på. Og ikke minst får du en fullblods enterprise-løsning gratis for opp til 50 IP-adresser. Da jeg skrev denne artikkelen i 2016 holdt 50 adresser godt, men i 2019 og med voksende IoT er ikke lenger det tilfellet.

Avhengig om du skal bruke IPTV eller ikke er det to forskjellige fremgangsmåter. Hvis du kun er ute etter Internet kan du koble kabelen rett i valgte brannmur, hvis ikke må man sette en switch i forkant.

Opprett ny VLAN-port på din brannmur og tag den med VLAN 102. Sett virtuell MAC lik den du har på din hjemmesentral. Altibox bruker MER (MAC Encapsulated Routing) for trafikken sin, så dette er et krav. Sett IP til DHCP og koble til kabelen. Du burde på dette tidspunktet få Internet via din egen brannmur.

altibox vlan 102

Hvis du skal ha IPTV i tillegg trenger du en switch med VLAN-støtte. Lag en trunkport med VLAN 101 og 102. Opprett en port med VLAN 101 som du bruker til TV-trafikk og en port med VLAN 102 som du kobler brannmuren i.

Oppsettet blir dermed som følger;
GS724T

 • Port 13 – T 101 og T 102 – fra media converter (veggen).
 • Port 15 – T 102 – til brannmur.
 • Port 24 – T 101 – til stuen.

GS716T

 • Port 16 – T 101 – fra boden.
 • Port 15 – U 101 – til TV.

Dette oppsettet fungerte knirkefritt med de eldre TV-boksene. Med de nye Android-enhetene (UHD) blir det noe mer komplisert for disse krever IGMP snooping. Oppsett av dette er forskjellig fra merke til merke og man må nesten google og prøve seg frem. Jeg er nysgjerrig på hva folk ønsker så ta gjerne kontakt for tips.

14 comments

 1. Hei!
  Det ser ut som om det er noen år siden du har fiklet, men jeg spør likevel!
  Jeg splitter fint ut VLAN 102 og får IP fra leverandøren – all good.
  VLAN 101 ser jeg at både sender og mottar trafikk, men jeg får imidlertid ikke tildelt noe IP. Jeg fosøkte å dytte ‘TV-boksen’ på dette nettet for å se om det var noe magi på gang, men den rapporterer at den ikke klarer å koble til (internett). Kanskje ikke helt overraskende – men det bringer meg tilbake til spørsmålet om hva som skal til for å få tildelt IP på interfacet som håndterer VLAN 101 (utover å anta at dette burde vært tildelt vha DHCP på samme måte som for VLAN 102).

  1. Hei, er dette via svitsj, eller trunker du rett i brannmur? Jeg mistenker at du må forske litt på IGMP-snooping. Dette fikk jeg også bekreftet da jeg snakket med dem på telefon. Har du forsøkt med det?

   1. Update: Jeg fikk tildelt IP på VLAN101 da jeg spoofet MAC-addressen til Altibox-routeren. (Det trengte jeg ikke for å få IP på VLAN102.)
    Jeg har fiberen rett i egen router, og fikk TV-boksen på nett etter å ha gitt den en port og en IP. Den fikk lastet ned oppdateringer og alt var gullende godt helt til den faktisk skulle starte ‘på ordentlig’. Her stopper den på 80% og sier “Failed to register with TMS”.

 2. Hei

  «Hvis du kun er ute etter Internet kan du koble kabelen rett i valgte brannmur”

  Hva menes med det?

  Jeg skal selv bytte ut Zyxel sentralen til Altibox med Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000, her ønsker jeg kablet ledning for IPTV (ekstern streaming over internett) og kablet ledning til gaming. Dvs jeg skal ha 2 kabelpunkter + Wifi mesh, det er her jeg blir usikker, hvordan sette opp mesh i tillegg til 2 kablede nett? Fordi jeg må bruke ruteren til netgear for å få gaming fordelene til ruteren, da må det være kabel også for mest mulig stabilt nett, det er ikke aktuelt og sette denne i bromodus.

  Hva anbefaler du? En annen irriterende sak er at XR1000 ikke er mesh ready:(

   1. Hei,

    Jeg fant nå ut av at den hvite «mediakonverteren» fra Altibox kun er fiber terminering uten ethernet port for videre kobling til ny ruter, hva må jeg da kjøpe? En media konverter selvom jeg kun skal ha internett? Da ruteren ikke har optisk inngang

 3. Hei,
  Hvilken rekkevidde brukte du på SFP trancviever? Leter på nett men finner ingen svar. Er det et problem å bruke for sterk tranciever?

  1. Hei, jeg bruker kun de som er merket SR (Short Reach). Selv om de betegnes som kort rekkevidde har de ofte flere hundre meter med rekkevidde og dekker de fleste behov for private. Det viktigste er dog å ha lik transceiver i begge ender.

 4. Hei, Jeg har ett oppsett hvor jeg bruker eidsiva ruteren og kablet videre til min egen ruter og kablet fra min egen ruter til altibox boksen, dette har fungert i ett par år frem til for noen dager siden da det sluttet å fungere.
  Noen råd om å få det til å fungere igjen? har skjønt på eidsiva at dette ikke egentlig skal fungere.

   1. Hei igjen, alt er levert av Eidsiva via en inteno dg301 ruter, men portene på ruteren er delt opp i dedikerte porter for tv eller internett som er satt opp fra Eidsiva, jeg har kablet fra “tv” port til min egen ruter (NG.AC2300) og videre fra denne til altibox boksen

    1. Tror jeg fant ut av det, fikk satt netgear routeren som AP, å da virker det som at der fungerer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.